-
Kontakt
Przedszkole Miejskie Nr 4 w Lubinie
ul. T. Kościuszki 10
Telefon stacjonarny : 76 746 83 83
Dyrektor : 887 093 487
E-mail:
Jadłospis
JADŁOSPIS 22.04.2024 - 26.04.2024
JADŁOSPIS 29.04.2024-03.05.2024
W każdy wtorek w naszym Przedszkolu podawane są słodkie wypieki własnego wyorbu!!!
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu nazwę alergenu jaki zawiera to danie.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
- pieprz,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- majeranek,
- oregano,
- bazylia,
- zioła prowansalskie,
- papryka słodka,
- czosnek granulowany,
- czosnek kolorowy,
- pieprz cytrynowy,
- lubczyk,
- imbir,
- cynamon,
- kurkuma,
- przyprawa curry,
- kminek,
- gałka muszkatołowa,
- tymianek,
- rozmaryn.
Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.
Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, pieczenie z sondą, regenerowanie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.
Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.
UWAGA
Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).
Intendent zastrzega sobie prawo do drobnych korekt jadłospisu, spowodowanych opóźnieniem w dostawie towaru lub koniecznością podania bardziej dojrzałych owoców.