Jadłospis

JADŁOSPIS 06.05.2024-10.05.2024

 

 

JADŁOSPIS 13.05.2024-17.05.2024

 

 

 

 W każdy wtorek w naszym Przedszkolu podawane są słodkie wypieki własnego wyrobu!!! 

 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową. W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica (w tym orkisz, pszenica khorasan) żyto, jęczmień, owies lub ich odmiany hybrydowe a także produkty pochodne

2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty podobne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, włoskie, nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje a także produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mięczaki

 

W związku z powyższym przy jadłospisie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu nazwę alergenu jaki zawiera to danie.

 

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, , ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:

  • pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • majeranek,
  • oregano,
  • bazylia, 
  • zioła prowansalskie,
  • papryka słodka,
  • czosnek granulowany,
  • czosnek kolorowy,
  • pieprz cytrynowy, 
  • lubczyk,
  • imbir,
  • cynamon,
  • kurkuma,
  • przyprawa curry,
  • kminek,
  • gałka muszkatołowa,
  • tymianek,
  • rozmaryn.

 

 

Każdorazowo zupa gotowana jest z wsadem warzywnym (tj. marchew, pietruszka, seler, por, czosnek, cebula, ziemniaki) na wywarze mięsnym lub jarskim.

 

Do obróbki termicznej dań wykorzystywany jest piec konwekcyjno – parowy. Jego szerokie zastosowanie pozwala na gotowanie na parze, pieczenie, pieczenie z sondą, regenerowanie, grillowanie, blanszowanie oraz smażenie. Dzięki czemu zostało zniwelowane użycie tradycyjnej metody smażenia.

 

 

Do smażenia używany jest olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.

 

 

UWAGA

Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

 

*Kierownik gospodarczy zastrzega sobie prawo do drobnych korekt jadłospisu, spowodowanych opóźnieniem w dostawie towaru lub koniecznością podania bardziej dojrzałych owoców.